Letní jahodový cheescake

A je tady Máj, lásky čas. Myslím, že i Karel Hynek Mácha opěvoval nejen lásku, ale i krásu a hojnost darů přírody a určitě by si dal tento úžasný jahodový cheescake, který je zatraceně dobrý a vy s návodem vše lehce zvládnete.

Co potřebujete na korpus:

  • 2 šálky namočených a vysušených mandlí
  • 10 velkých datlí medjool
  • ¼ šálku sušeného kokosu
  • Co potřebujete na krém:
  • 3 šálky kešu namočených nejlépe přes noc nebo alespoň 5 hodin
  • 1 šálek zralých jahod
  • 6 polévkových lžic citronové šťávy
  • 5 polévkových lžic agáve sirupu nebo medu
  • 12 lžic kokosového oleje
  • 1 vanilkový lusk nebo lžičku vanilkové esence
  • Špetka soli

Postup:

Zpracujte mandle, kokos a datle v robotu (s-nůž) do hladší konzistence.
Vymažte dortovou formu kokosovým olejem, můžete vysypat strouhaným kokosem a umletou směs natlačte do formy. Průměr 20-22 cm. Vložte na půl hodiny do lednice nebo mrazáku.
Ingredience na krém umixujte do hladka a dochucujte dle vlastních chutí.
Směs nalejte na korpus a lehce poklepejte na stůl pro odstranění vzduchových bublin.
Dort dejte na několik hodin do lednice pro ztuhnutí.
Ozdobte čerstvými jahodami a servírujte.

Můj tip:

Umixujte namočené datle a jahody do konzistence omáčky a každou porci touto omáčkou přelijte. Sami posuďte, zda je tento raw dort lepší verzí tradičního cheescaku, plného mléka, cukru a tuků. Myslím, že tento dort je určitě lákavější, chutnější a hlavně zdravější.

O autorce

Picture of Jitka Adamová

Jitka Adamová

Jsem maminkou čtyř dětí, dnes už dokonce babičkou. Plním si své dětské sny, cestuji po světě, miluji zdravé jídlo a naplno si užívám života. Přesný opak toho, co jsem před lety prožívala.