Když jsem vás před pár dny oslovila s dotazníkem a ptala se, co vám brání v tom, abyste na živé stravě stravě vydrželi, uvedli jste často jako nejdůležitější překážku, že nevíte, co budete jíst v zimě.
Možná si říkáte, že živá strava je jednoduchá jen na jaře a v létě, kdy je dostatek čerstvého ovoce a zeleniny. A přijde podzim, zima a najednou se vám chce více do teplých polévek a hutnějších jídel než do zeleninových salátů. A v hlavě se vám začne rojit spousta otázek.
Poznáváte se? Řešíte to samé?
Mám pro vás dobrou zprávu!
Raw strava je vhodná i v zimním období. Dokonce si myslím, že v této době je obzvlášť potřebná. Prostě proto, že právě v zimě potřebujete, aby vaše tělo odolávalo chladu, fungovalo a aby vaše imunita byla co nejlepší.
Ničeho se nebojte, i v zimě jíme sezónní potraviny a děláme očistné šťávové kůry a rozhodně nestrádáme. :-)Pojďme si odpovědět na ty nejčastější “zimní” otázky
Nebude mi na raw stravě zima?
Nebude. Řeknu vám to možná nelogicky, ale vzpomeňte si na sebe nebo své přátelé, co si i v zimě klidně dají studené pivo nebo zmrzlinu. Nebo naopak v létě horké jídlo. Tím neříkám, že to je dobře, nicméně raw strava v našem vyhřátém domově nám určitě neublíží. A ani místo, kde žijeme, není pro nás tak závažným důvodem, abychom přerušovali raw stravu, která je pro nás tím nejlepším, co pro své zdraví můžeme udělat.
Samozřejmě, že já nejraději trávím zimu na mém milovaném Bali a okolních ostrovech a moc bych to přála i vám. Ale i v našich podmínkách se na raw stravě v zimě můžeme v pohodě udržet.
Můj tip:
Pokud budete jíst ovoce nebo zeleninu, naplánujte si jídlo na druhý den a zeleninu vyndejte večer z lednice, aby měla pokojovou teplotu. Ovoce mám vždy ve velkých mísách v kuchyni či jídelně a slouží zároveň jako krásná dekorace.
Dopřávat si můžete i zeleninové polévky, sice nebudou horké, ale i teplota 42 °C dokáže příjemně zahřát organismus a výživová hodnota je stále zachovaná.
Co v zimě budu jíst?
Žádné strachy, strádat rozhodně nebudete. V zimě si budete užívat jablek, mrkve a ostatní kořenové zeleniny, zelí, hub, dýně, semínek a oříšků, sušených plodů a jak stále a všude propaguji – důležitý je zelený ječmen a řasa chlorella a pak není třeba se obávat nedostatku vitamínů a minerálů a všech dalších důležitých látek.
V zimě klíčíme cizrnu, mango, slunečnici, červenou čočku a uděláme si výborné raw pomazánky mazané na semínkové krekry či plátky mrkve a celeru.
Nezapomeňte na křen, kterému se říká český ženšen. Celkově posiluje organismus, je vhodný do pikantních pomazánek.
V zimě taky rozhodně pozvěte do své kuchyně pohanku, která má prohřívací vlastnosti a dopřejte si ji klidně jednou týdně. A lepší naklíčenou.
Datle a další sušené ovoce má také své prohřívací vlastnosti a tak si nezapomeňte nasušit pořádný pytel křížal na zimu.
V zimě zařazujte do stravy více cibule, česneku, chilli papriček a zahřívacího koření, které můžete přidávat do polévek, pomazánek nebo si udělat rostlinné mléko s kurkumou, pepřem a skořicí.
Zahřívací raw koření
- Pepř – má zahřívací schopnosti, krásně nás zahřeje a ochutí naše oblíbená jídla
- Skořice – určitě přidejte do svých oblíbených ovocných smoothie a nic nezkazíte ani přidáním do zeleninových jídel.
- Zázvor – nejen prohřívá, ale má i léčebné účinky a zvláště při chřipkovém onemocnění je vítaným pomocníkem. Má protizánětlivé účinky a je vhodný při nachlazení.
- Kurkuma – působí i proti zánětům a bolesti, pro lepší využití kurkumy přidejte pepř, který podpoří vstřebávání kurkuminu.
- Kardamom – podporuje trávení, zahání únavu a horečku, ideální do nápojů a smoothie.
- Badyán – ideální při kašli a zažívacích potížích, vhodný do sladkých pokrmů i smoothie
- Bazalka – aromatická bylina, která dobře působí na dýchací cesty a usnadňuje vykašlávání, vhodná do salátů a slaných jídel
- Kmín – působí proti nadýmání, podpůrný lék při dýchacích obtížích, vhodný do polévek a pomazánek
- Oregano – má protizánětlivé účinky, kladně působí na psychiku, vhodné do salátů.
- Chilli – pomáhá snížit hladinu cholesterolu v krvi, detoxikace střeva. Vhodné do polévek, salátů, pomazánek.
- Hořčičné semínko – má kladný vliv na trávicí procesy, působí i při revmatismu. Obsahuje dokonce omega 3 a 6 mastné kyseliny a bílkoviny. Ideální pro výrobu domácí raw hořčice.
A co v zimě raději nejíst?
Vyhněte se rajčatům, melounům, jahodám, mátě, okurkám, hlávkovým salátům, olivám.
Už proto, že je lepší jíst potraviny dle našeho ročního období a hlavně proto, že tyto potraviny mají ochlazující charakter.
Ořechy ano či ne?
Ano, ořechy mají zahřívací funkci, ale víte, že velké množství nedoporučuji vzhledem k vysokému obsahu tuku, takže raději opatrněji a hlavně nezapomeňte ořechy před konzumací na několik hodin namočit, pro aktivování tzv. inhibitorů. A samozřejmě nejlepší jsou naše české vlašáky.
Budu mít dostatek surovin a vitamínů z dostupného ovoce a zeleniny?
Pokud budete jíst dostatek organicky pěstovaného ovoce a zeleniny a zařadíte do svého jídelníčku zelené potraviny – zelený ječmen a řasu chlorellu, budete mít komplexní výživový balíček, který poskytuje všechny živiny důležité pro naše tělo. U zelených potravin dbejte na kvalitu, sama jsem si našla nejkvalitněší produkty. A pokud zrovna nebudete mít bio zeleninu a ovoce, vždy je lepší si koupit ovoce a zeleninu v supermarketu, než sklouznout k nezdravým jídlům. Obchodů se zdravou výživou je dost a podívat se můžete i na různé e-shopy a i on-line dovozci potravin mají též ve své nabídce bio ovoce a zeleninu.
Můžu si dát v zimě šťávovou očistu?
Rozhodně ano. Třeba taková očista po vánočním a silvestrovském hodování je to nejlepší, co pro váš organismus můžete udělat. A možná si teď říkáte – ale co exotické ovoce, neochlazuje? Ano, některé exotické ovoce ochlazuje V zimě proto ovoce odšťavňuji společně se zázvorem, který naopak organismus příjemně prohřeje.
Miluji pomerančovou šťávu, která je zdrojem vitaminu C, A, B a bohatá na draslík. Má též velký alkalický (zásaditý) účinek a pro překyselené tělo po nezdravém jídle, je pomerančová šťáva nejlepším řešením.
Kdo trpíte na artrózu či bolesti kloubů, rozhodně si ani v zimě neodpírejte grapefruitovou šťávu – má silné alkalické účinky a tím čistí krev od jedovatých kyselých látek. Pomáhá tak při rozpouštění anorganického vápníku při artritidě, navíc pomáhá i při potížích jako jsou hemeroidy, křečové žíly, čistí střeva a posiluje imunitní systém.
To samé jablečná šťáva, která je vhodná při potížích se zažíváním a má velké očistné vlastnosti, zvláště při očistě střeva. Je také vhodná při horečce a zánětech.
Nebo takové granátové jablko, to je teprve delikatesa! Obsahuje vitamíny A, E, C a B, vápník, fosfor, jód, železo, draslík, sodík, hořčík a organické kyseliny. Pravidelná konzumace reguluje krevní tlak a pomáhá udržovat cévy v dobré kondici.
Aby nás šťávy v zimě neochlazovaly, je třeba myslet na přidání zahřívacího koření.
Fantazii se meze nekladou a můžete si tak i v zimě dopřát šťávu dle svých chutí.Šťávy jsou po celý rok tím nejlepším léčebným účinkem pro naše tělo a jejich hodnota je dnes uznávaná mnoha lékaři. Je jen škoda, že lidé ještě nejsou dostatečně informování o léčebné síle čerstvých zeleninových a ovocných šťáv. Stále mě překvapují další benefity různých kombinací šťáv s jejími léčebnými účinky.
A právě v zimním období potřebujeme spoustu vitaminů, které získáme právě z čerstvých ovocných a zeleninových šťáv. Ty mají pro naše tělo a naši vitalitu blahodárné účinky, nezatíží naše tělo a dodají nám důležité živiny pro silnou imunitu.
Vaše buňky vám i v zimě poděkují, když jim dopřejete šťávu z ovoce a zeleniny, protože právě ze šťáv využijeme všechny životně důležité a potřebné prvky a enzymy.
A když mrzne až praští?
Pak přichází na řadu panák. Cožeee? Alkohol v raw stravě? Žádné strachy, jde o jiného panáka. 🙂 Když teplota klesne pod bod mrazu, odšťavníme si citronovou šťávu a zázvor a každé ráno i klidně během dne si dáme panáka této šťávy. A uvidíte, jak se krásně prohřejete. Krom toho i já piju už od podzimu, kdy je mi zima, teplý zázvorový čaj a neřeším to. A když si dáte někdy opravdu horkou polévku, protože prostě nemůžete jinak, svět se opravdu nezboří. Jen počítejte s tím, že vařením se ničí potřebné látky a enzymy.
Moje doporučení v kostce:
- Potraviny na druhý den si vyndejte z lednice, ať mají pokojovou teplotu.
- Před konzumací jídla si nahřejte talíř.
- Zeleninové polévky mixujte déle a i tím se zahřejí. Můžete i prohřát na teplotu maximálně 42 °C.
- Do smoothie a polévek si přidávejte zahřívací koření.
- Po probuzení pijte teplou s citronem a dejte si ranního panáka, tzv. shot šťávu z citronů a zázvoru. Stačí opravdu množství panáka.
- Nasušte si velký pytel křížal z jablek a hrušek.
- Otužujte se – já si dávám už několik let po ránu ledovou sprchu a nevynechám ani v zimě. Nebo zkuste chodit chvíli na boso ve sněhu, na lidský organismus má právě chůze ve sněhu velmi pozitivní účinky – prokrvuje pokožku celého těla, otužuje tělo a zbavuje jej vnitřního chladu, zvyšuje obranyschopnost organismu, rozproudí látkovou výměnu a další benefity pro odolnost proti rýmě a chřipce právě v zimním období.
- Zatancujte si, zacvičte, to vás rozhodně zahřeje a ještě budete mít dobrou náladu.
O své tělo je třeba pečovat a příroda nám nabízí své úžasné dary během celého roku. A když do svého jídelníčku zařadíte živé potraviny, odměnou vám bude zdravý život plný energie a vitality. A věřte, že to opravdu stojí za to!
PS: V případě, že znáte někoho, komu by tento článek pomohl – SDÍLEJTE HO PROSÍM a pomozte tak někomu dalšímu. V neposlední řadě se přihlaste do facebookové skupiny RAW FOR LIFE – Probuďte v sobě živou energii.
Budu se na vás těšit. Jitka
Všeobecné obchodní podmínky | Jitka Adamová | Ochrana osobních údajů